Skip to content

11 komentarzy

  1. Marti
    24 marca, 2020 @ 2:10 am

    ŚWIETNE !!! Wooow doceniam za wkład pracy i czasu jaki poświęciłaś na napisanie tego artykułu. Baaardzo dużo przydatnych informacji. Mega Ci za to dziękuję <3 Oby tak dalej !

    Reply

  2. Izabela
    3 maja, 2020 @ 6:03 pm

    Wooow ale cudowny artykuł! Podziwiam za rzetelność i włożoną pracę! Bardzo dziękuję za ten wpis. Pokrzywa, to moja ulubiona roślina tej wiosny i wiele się o niej dowiedziałam dzięki Tobie 🙂 z pewnością skorzystam z przepisów!

    Reply

    • Sandra
      24 kwietnia, 2021 @ 10:45 pm

      Mega przydatne <3 Dzięki! Wspaniała strona 🤩

      Reply

      • Dominika
        24 kwietnia, 2021 @ 11:41 pm

        Bardzo się cieszę 💚💚💚💚. Dziękuję 😘

        Reply

  3. Karo
    6 maja, 2020 @ 9:00 am

    Wczoraj się minęłam z pokrzywą obok domu i zastanawiałam jak ją wykorzystać. Niesamowicie szybko przyszła odpowiedź! Artykuł świetny, widać włożoną pracę i czas. Doskonała robota! Dziękuję.
    Karo.

    Reply

  4. olawuwu
    10 maja, 2020 @ 9:40 am

    Super artykuł! A czy pokrzywa sprawdzi się również do zrobienia maceratów olejowych jako substrat do wykorzystania z woskiem pszczelim?

    Reply

    • Dominika
      10 maja, 2020 @ 12:40 pm

      Hej Olu <3 Dziękuję bardzo za ciepłe słowo, jest mi bardzo miło! Jasne, pokrzywa sprawdzi się jako macerat olejowy - można sobie zrobić w ogóle mieszankę różnych roślin, np. pokrzywy, jasnoty, krwawnika, mniszka i z tego zrobić macerat olejowy, a później złapać to woskiem i stosować jako smarowidło łagodząco-pielęgnacyjno-lecznicze 😄.

      Reply

  5. Aleksa
    20 września, 2020 @ 9:52 pm

    A czy mrożony sok z wyciśniętej pokrzywy posiada również swoje właściwości ? A przynajmniej ile traci ? Mrożę zawsze w kostkach jak lód i dodaje do soków lub koktajli 😀
    Bardzo rzeczowy artykuł , pozdrawiam gorąca 😀

    Reply

    • Dominika
      22 grudnia, 2020 @ 12:08 am

      Hej 🙂 Na pewno posiada, a ile dokładnie traci nie jestem w stanie Ci powiedzieć – to już można sprawdzić jedynie w laboratorium :). Gdy studiowałam dietetykę mieliśmy zajęcia technologiczno-laboratoryjne o warzywach i owocach i mierzyliśmy po obróbce zasy utleniania różnych składników w nich zawartych, niektóre wartości się zmieniały już po paru minutach, a niektóre zatrzymywały się na dłużej. Myślę, że w tym przypadku najlepiej mrozić sok bezpośrednio po wyciśnięciu, wtedy jest szansa że straty nie będą drastyczne. Pozdrawiam cieplutko 💚💚💚

      Reply

  6. Beata
    28 czerwca, 2021 @ 1:23 am

    Dziękuję….wspaniała robota wiedzy,…pozdrawiam pokrzywowo…

    Reply

    • Dominika
      28 czerwca, 2021 @ 3:47 pm

      Dziękuję za ciepłe słowo Beatko 🌞. Pozdrawiam cieplutko 🌱

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *