POKRZYWA – właściwości, zastosowanie, przepisy

1. Jak długo jest już z nami pokrzywa? Tradycyjne sposoby kulinarnego wykorzystania pokrzywy w różnych krajach.
- w Polsce i innych krajach do produkcji serów – pokrzywa pomaga zakwasić mleko, dzięki czemu można zredukować ilość koagulantów. Ponadto wpływa na ciekawy smak i (oczywiście) podniesienie wartości odżywczych.
- Dojrzałe liście pokrzywy stosuje się jako uszlachetniające owinięcie sera, a młode jako posiekany dodatek do jego środka.
- W Hiszpanii młode pędy pokrzywy spożywa się w formie omletów oraz surowej.
Generalnie w krajach Europejskich pokrzywy są jedzone zarówno na surowo, jak i gotowane oraz duszone. Dzięki temu, że mają podobny smak i strukturę do szpinaku, można je wykorzystywać dokładnie w taki sposób, jak szpinak. Surowe liście pokrzyw mogą być blendowane i wykorzystywane w pesto – dzięki takiej obróbce na pewno nie pokłują języka.
- Gotowane pokrzywy z orzechami włoskimi to powszechne danie w Gruzji,
- natomiast w Rumunii z pokrzyw przygotowuje się specyficzną zupę ze sfermentowaną pszenicą, warzywami i młodymi liśćmi pokrzywy.
- W piśmiennictwie znalazłam również informację o komercyjnym pieczywie z dodatkiem liści pokrzywy (do 1% masy), szczególnie znanym w Serbii i Polsc, ale szczerze przyznam, że nigdy się nie spotkałam u Nas w kraju z tym przysmakiem.
2. Kiedy i w jakich miejscach zbierać pokrzywę?
3. Jak się nie pokłuć lub zmniejszyć swędzenie? A jeśli już się pokłułam, to jak to wpływa na zdrowie?

4. Bogactwo składników mineralnych i witamin obecnych w liściach pokrzywy – potencjał odżywczy pokrzywy.
-
pierwiastki śladowe i witaminy wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają organizm w infekcjach wirusowo-bakteryjnych,
-
jednoczesne, uzupełniające się występowanie w pokrzywach witamin B1, C, E, żelaza, cynku, selenu i magnezu zwiększa działanie antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe) pokrzywy,
-
pokrzywa zapobiega osteoporozie i redukuje stany zapalne kości i stawów dzięki zawartości wapnia, potasu, krzemu i żelaza.
-
wysoka zawartość potasu wspiera układ krwionośny i zapobiega chorobom serca,
-
pokrzywa bogata jest w świetnie dostępne żelazo – dzięki obecności witaminy C, kwasu foliowego oraz pełnowartościowego białka jest ono dobrze wchłaniane – uzupełnia niedobory żelaza w krwi i wspomaga leczenie anemii,
-
pokrzywa wspomaga wzrok i działanie wątroby, dzięki chlorofilowi i beta karotenowi.
5. Wpływ temperatury i obróbki termicznej na właściwości odżywcze pokrzywy.

6. Na jakie dolegliwości zdrowotne pomaga pokrzywa? Substancje bioaktywne obecne w różnych częściach roślin.
Leczy infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne
WPŁYWA NA FUNKCJE MĘSKIEGO UKŁADU HORMONALNO-PŁCIOWEGO
WSPOMAGA BUDOWANIE MASY MIĘŚNIOWEJ U MĘŻCZYZN
WPŁYWA NA ŻEŃSKI UKŁAD HORMONALNO-PŁCIOWY
WYKAZUJE SILNE WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWZAPALNE
KORZYSTNIE WPŁYWA NA UKŁAD NERWOWY I KURCZLIWOŚĆ MIĘŚNI, DZIĘKI CZEMU WSPOMAGA FUNKCJONOWANIE WIELU NARZĄDÓW
ZAPOBIEGA POWSTAWANIU WRZODÓW ORAZ LECZY JUŻ ISTNIEJĄCE
REDUKUJE INSULINOOPORNOŚĆ I DZIAŁA PRZECIWCUKRZYCOWO (CUKRZYCA TYPU 2)
-
zwiększa proces transformowania glukozy wychwytywanej z krwi w glikogen (glikogen jest potrzebny mięśniom i wątrobie, a glukozy w przypadku cukrzycy typu 2 jest zdecydowany nadmiar w krwi),
-
blokuje kanały potasowych komórek beta w trzustce (czyli pobudza komórki trzustki do produkcji insuliny. Taką funkcję mają również tabletki przyjmowane w cukrzycy typu 2),
-
częściowo blokuje wchłanianie glukozy ze ścian jelita.
CHRONI PRZED POWSTAWANIEM SKRZEPÓW
ZAPOBIEGA HIPERLIPIDEMII
REGENERUJE WĄTROBĘ I ZWIĘKSZA JEJ AKTYWNOŚĆ
ZAPOBIEGA INFEKCJOM DRÓG MOCZOWYCH ORAZ KAMIENIOM NERKOWYM
REGULUJE NADCIŚNIENIE – OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI
DZIAŁA ANTYALERGICZNIE
WYCISZA ASTMĘ I INFEKCJE PŁUCNE – MA WŁAŚCIWOŚCI WYKRZTUŚNE I OCZYSZCZAJĄCE

7. Jak przygotować domowe preparaty lecznicze z pokrzywy? Ekstrakt wodny oraz alkoholowy.
-
mocną wytrawną nalewkę leczniczą – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy wytrawny
-
słabszą, słodką nalewkę leczniczo-aromatyczną – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy łagodny
-
rekreacyjno-lecznicze winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi – czyli ekstrak wodno-alkoholowy
-
macerat wodny z pokrzywy – ekstrakt wodny idealny dla dzieci i do użytku zewnętrznego
-
sok owocowo-warzywny z dodatkiem pokrzywy – smaczny dla każdego
-
herbatkę pokrzywowo-ziołową – moją ulubioną, idealną wieczorem
-
ocet pokrzywowy – do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia
-
pesto pokrzywowe – na zimno mające niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne. Jest ono bazą do wielu innych potraw.
-
chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół – banał do zrobienia
-
„twarożek” roślinny z pokrzywą
8. Dawkowanie pokrzywy (w zależności od preparatu).
9. Zewnętrzne wykorzystanie pokrzywy.
WŁOSY
TONIZOWANIE TWARZY I CIAŁA
REDUKCJA ZMIAN SKÓRNYCH
UKŁAD KOSTNO-STAWOWY
10. Jak można stosować pokrzywę w kuchni?
Przepiśnik
Mocna nalewka wytrawna lecznicza
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy wytrawny
Słodka nalewka leczniczo-aromatyczna
Zielone winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi
Macerat/ekstrakt typowo wodny z pokrzywy
Ultrawzmacniający sok z dodatkiem pokrzywy
Herbatka pokrzywowo-ziołowa
Ocet pokrzywowy
Pesto pokrzywowe
Chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół
„Twarożek” roślinny z pokrzywą
Jeśli chcesz zacząć praktykować z roślinami, a nie wiesz od czego zacząć..
..zapisz się na Minikurs: Zielarskie podstawy dla Początkujących. Jest to zasiewający “zielarskie ziarno” kurs online dla osób bardzo początkujących w zielarstwie lub planujących dopiero rozpocząć naukę o ziołach. Kurs pomoże Ci poznać zupełne podstawy niezbędne do dalszego poszerzania zielarskiej wiedzy oraz do przygotowywania bardzo podstawowych preparatów ziołowych (w prostocie siła!). Na kursie mocno skupiam się na BHP, czułości i szacunku do Matki Natury oraz mocy roślin.
Ważne! Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna z części publikacji nie może być powielana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właścicielki. Treści są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez pisemnej zgody autorki jest zabronione.
PIŚMIENNICTWO
-
Fatahhi S., Golpour M., Akhvan-Niaki H. Urtica dioica, An Emerauld in the Medical Kingdom. International Biological and Biomedical Journal, 2016. Vol 02, No 01.
-
Mueen A. KK, Subramani P. Urtica dioica L., (Urticaceae): A Stinging Nettle. Systematic Reviews in Pharmacy, 2014. Vol 5, Issue 1
-
Haj Said A.A., El Otmani I.S., Derfoufi S., Benmoussa A. Highlights on nutritional and therapeutic value of Stinging Nettle (Urtica dioica). Internationa Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2015. Vol 7, Issue 10, 8-14.
-
Dabagh S., Nikbakht M. Glycemic control by excercise and Urtica dioica supplements in men with type 2 diabetes. Junsishapur J Chronic Dis. Care, 2016. 5(1):e31745
-
Behzadi A.A., Kalalian-Moghaddam H., Ahmadi A.H. Effects o Urtica dioica supplementation on blood lipids, hepatic enzymes and nitric oxide levels in type 2 diabetes patients: A double blind randomized clinical trial. Avicenna Journal of Phytomedicine, 2016. Vol.6, No.6: 686-695
-
Fattahi S., Ardekani A.M., Zabihi E. i in. Antioxidant and Apoptotic Effect of an Aqueous Extract of Urtica dioica on the MCF-7 human breast cancer cell line. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 2013. Vol 14: 5317-5323
-
Bouassida K.Z., Bardaa S., Khimiri M. i in. Exploring the Urtica dioica leaves hemoststic and wound-healing potential. BioMed Research International. Volume 2017, Article ID 1047523, 10 pages.
-
Rutto L.K., Xu Y., Ramirez E., Brandt M. Mineral properties and dietary value of raw and processed stinging nettle (Urtica dioica L.). International Journal of Food Science. Volume 2013, Article ID 857120, 9 pages.
-
Nirumand M.C., Hajialyani M., Rahmi R., Farzaei M.H. i in. Dietary plants for the prevention and management of kidney stones: preclinical and clinical evidence and molecular mechanisms. International Journal of Molecular Sciences, 2018. 19, 765.
-
Bahkshaee M., Esmaeili M, Azad F.J. i in. Efficiacy of supportive therapy of allergic rhinitis by stinging nettle (Urtica dioica) root extract: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 2017. 16 (Special Issue): 112-118.
-
Ghorbanibigrani A., Khalili A., Zamani L. The efficacy of stinging nettle (Urtica dioica) in patients with benign prostatic hyperplasia: a randomized double-blind study in 100 patients. Iran Red Cres Med J, 2013. 15(1): 9-10.
-
Joshi B.C., Mukhija M., Semwai S. Antioxidant potential and total phenolic content of Urtica dioica (whole plant). J App Pharm, 2015. Vol.7, Issue 2: 120-128.
-
Motamedi H., Seyyednejad S.M. i in. Introducing Urtica dioica, a native plant of Khuzestan, as an antibacterial medicinal plant. Jundishapur J. Nat Pharm Prod, 2014. 9(14): et5904.
-
Mahmoudi R., amini K., Fakhri O. i in. Aroma profile and microbial properties of alcoholic and aqueous extracts from root, leaf and stalk of nettle (Urtica dioica L.). Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014/15. 4(3): 220-224.
-
Kręgiel D., Pawlikowska E., Antolak H. Urtica spp.: ordinary plant with extraordinary properties. Molecules, 2018. 23, 1664.
-
Wolska J., Czop M., Jakubczyk K i in. Influence of temperature and breing time of nettle (Urtica dioica) infusions on vitamin C content. Rocz Panstw Zakl Hig, 2016. 67(4):367-371.
-
Hailemeskel B., Fullas F. The use of Urtica dioica (stinging nettle) as a blood sugar lowering herb: a case report and a review of literature. Diabetes Res Open J, 2015. 1(5): 123-127.
-
Otles S., Yalcin B. Phenolic compound analysis of root, stalk and leaves of nettle. The Scientific World Journal, 2012. Volume 2012, Article ID 564367, 12 pages.
-
Jan K. N., Zarafshan K. i in Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional potential. Journal of Food Measurement, 2016. DOI 10.1007/s11694-016-9410-4.
-
Asharpanah J., Mohajerani R. Phytochemistry and pharmacologic properties of Urtica dioica L. Journal of Medicinal Plants Research, 2012. 6(46): 5714-5719.
-
Sidaoui F., Igueld S.B., Barth D. i in. Study of tunisian nettle leaves (Urtica dioica L.): mineral composition and antioxidant capacity of their extracts obtained by maceration and supercritical fluid extraction. International Journal of Pharmacology and Phytochemical Research, 2015. 7(4): 707-713.
-
Fiol C., Prado D., Mora M. i in. Nettle cheese: using nettle leaves (Urtica dioica) to coagulate milk in fresh cheese making process. International Journal of Gastronomy and Food science, 2016. 4: 19-24.
-
Fischer A., Brodziak-Dopierała B., Łoska K. i in. The assesment of toxic metals in plants used in cosmetics and cosmetology. Int. J. Environ. Res. Public Health, 2017. 14,1280.
- Najafipour F., Rahimi A.O., Mobaseri M. i in. Therapeutic effects of stinging nettle (Urtica dioica) in women with Hyperandrogenism. Int. J. Curr. Res. Aca. Rev., 2014. 2(7):153-160.
-
Mini strona dr Henryka Różańskiego na temat samej pokrzywy: http://luskiewnik.pl/urtica/p1.htm
24 marca, 2020 @ 2:10 am
ŚWIETNE !!! Wooow doceniam za wkład pracy i czasu jaki poświęciłaś na napisanie tego artykułu. Baaardzo dużo przydatnych informacji. Mega Ci za to dziękuję <3 Oby tak dalej !
3 maja, 2020 @ 6:03 pm
Wooow ale cudowny artykuł! Podziwiam za rzetelność i włożoną pracę! Bardzo dziękuję za ten wpis. Pokrzywa, to moja ulubiona roślina tej wiosny i wiele się o niej dowiedziałam dzięki Tobie 🙂 z pewnością skorzystam z przepisów!
24 kwietnia, 2021 @ 10:45 pm
Mega przydatne <3 Dzięki! Wspaniała strona 🤩
24 kwietnia, 2021 @ 11:41 pm
Bardzo się cieszę 💚💚💚💚. Dziękuję 😘
6 maja, 2020 @ 9:00 am
Wczoraj się minęłam z pokrzywą obok domu i zastanawiałam jak ją wykorzystać. Niesamowicie szybko przyszła odpowiedź! Artykuł świetny, widać włożoną pracę i czas. Doskonała robota! Dziękuję.
Karo.
10 maja, 2020 @ 9:40 am
Super artykuł! A czy pokrzywa sprawdzi się również do zrobienia maceratów olejowych jako substrat do wykorzystania z woskiem pszczelim?
10 maja, 2020 @ 12:40 pm
Hej Olu <3 Dziękuję bardzo za ciepłe słowo, jest mi bardzo miło! Jasne, pokrzywa sprawdzi się jako macerat olejowy - można sobie zrobić w ogóle mieszankę różnych roślin, np. pokrzywy, jasnoty, krwawnika, mniszka i z tego zrobić macerat olejowy, a później złapać to woskiem i stosować jako smarowidło łagodząco-pielęgnacyjno-lecznicze 😄.
20 września, 2020 @ 9:52 pm
A czy mrożony sok z wyciśniętej pokrzywy posiada również swoje właściwości ? A przynajmniej ile traci ? Mrożę zawsze w kostkach jak lód i dodaje do soków lub koktajli 😀
Bardzo rzeczowy artykuł , pozdrawiam gorąca 😀
22 grudnia, 2020 @ 12:08 am
Hej 🙂 Na pewno posiada, a ile dokładnie traci nie jestem w stanie Ci powiedzieć – to już można sprawdzić jedynie w laboratorium :). Gdy studiowałam dietetykę mieliśmy zajęcia technologiczno-laboratoryjne o warzywach i owocach i mierzyliśmy po obróbce zasy utleniania różnych składników w nich zawartych, niektóre wartości się zmieniały już po paru minutach, a niektóre zatrzymywały się na dłużej. Myślę, że w tym przypadku najlepiej mrozić sok bezpośrednio po wyciśnięciu, wtedy jest szansa że straty nie będą drastyczne. Pozdrawiam cieplutko 💚💚💚
28 czerwca, 2021 @ 1:23 am
Dziękuję….wspaniała robota wiedzy,…pozdrawiam pokrzywowo…
28 czerwca, 2021 @ 3:47 pm
Dziękuję za ciepłe słowo Beatko 🌞. Pozdrawiam cieplutko 🌱
18 czerwca, 2022 @ 2:08 am
Super artykuł, jestem pod wrażeniem.
18 czerwca, 2022 @ 1:32 pm
Dziękuję i cieszę się, że przypadł Ci do gustu 💚
27 lipca, 2022 @ 8:28 pm
Wysuszyłam pokrzywę zerwaną z ogrodu. Mam zamiar zapakować je w kapsułki. Czy to dobry pomysł aby zamiast pić pokrzywę łykać ją w postaci kapsułek?
27 lipca, 2022 @ 9:11 pm
Hej Gosiu, jasne 💚
16 marca, 2023 @ 5:12 pm
Wspaniala robota. Dziekuje serdecznie za poswiecony czas i ogrom pracy.Bardzo cenne wiadomosci.😘
16 marca, 2023 @ 5:32 pm
Hej Agnes 🤍. Dziękuję bardzo za ciepłe słowa, jest mi bardzo miło 😘. Cieszę się, że artykuł jest dla Ciebie przydatny – niech Ci służy!🔥
21 maja, 2023 @ 11:58 pm
Ja zanim trafiłam na Twój wykład o pokrzywie zaczęłam ją brać przeciwko wypadaniu włosów. O dziwo minął mi ból jaki towarzyszył mi od dwóch lat w prawym pośladku i mało tego zagoiły się krosty gronkowiec złocisty prawdopodobnie ze szpitala przy cesarce. Jestem żywym przykładem tego o czym piszesz. Chylę czoła i jestem zachwycona Twoją pracą i pasją 😘😘😘
Włosy już nie wypadają. Jestem oczarowana pokrzywą. Zażywam ją od grudnia 2022r i czyni cuda w moim organizmie. Świetnie się czuję i po tygodniu jej brania zaczęłam odczuwać poprawę zdrowia na wielu płaszczyznach. Pijcie ją i rozpowszechnianie bo skrywana jest moc i prawda o pokrzywie! Cudowna praca. Wielkie i długie brawa 🙂
22 maja, 2023 @ 12:42 pm
Hej 🤍. Dziękuję, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem z tą cudną roślinką! Pokrzywa jest wspaniała 😄. Dziękuję za ciepłe słowa i Twoje uznanie, jest mi mega miło 😘. To prawda, warto pić i rozpowszechniać pokrzywową cudowność 🧚🏼♀️🧚🏼♀️🧚🏼♀️