Całuski korzenno-migdałowe

To są jedne z moich ulubionych ciastek! Mają lekko korzenno-cytrusowy smak, który przechodzi w delikatnie waniliową słodycz. Rozpływają się w ustach, a dzięki kawałkom migdałów są chrupiące. Podczas ich robienia naprawdę ciężko o nie zjedzenie połowy masy na surowo, jeszcze przed dosypaniem suchych składników. Zawsze staram się powstrzymać, ale i tak część masy magicznie znika! 😄 Ciastka te mogą być miłą, słodką propozycją na walentynki. ❤️ Mimo to pamiętaj, że miłość do innych i siebie samego warto celebrować codziennie, a nie od „święta”. 🙂

masa przed upieczeniem! wygląda ślicznie, prawda? <3
Całuski korzenno-migdałowe z różowym pyłem
(wegańskie, bez glutenu i cukru)
ok. 30 sztuk
-
Najpierw wymieszaj tahini z olejem kokosowym na gładką masę, dodaj sypkie słodzidła, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, sól i wanilię, dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj migdały i znów wymieszaj – na tym etapie polecam spróbować masę, jest mega mega pyszna!
-
W blenderze zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
-
Wsyp je, wraz z mąką gryczaną (lub inną ulubioną) i proszkami LyoFood (opcjonalnie) oraz sodą oczyszczoną do miski. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj ponownie.
-
Formuj małe ciasteczka (ilość masy to mniej więcej 2 łyżeczki na 1 ciastko). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na środku każdego ciastka ułóż zblanszowany migdał.
-
Piecz 20 min w 180 stopniach.
-
(Opcjonalnie) Świeżo upieczone, jeszcze gorące, ciastka posyp liofilizowanymi ciastkami – dzięki temperaturze proszek przyklei się do ciastek.
-
Jeśli nie masz pod ręką takiego proszku, możesz zblendować pół szklanki ksylitolu na puder, dodać do niego kilka łyżeczek soku z buraka – w ten sposób powstanie śliczny różowy lukier. ❤️

29 marca, 2021 @ 5:29 pm
Ah, jakie to jest przepyszne! Dzięki za ten przepis, kocham migdałowe wypieki! 🙂
29 marca, 2021 @ 7:49 pm
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! 💚💚💚 Ja to samo 😄