O MNIE

WhatsApp Image 2019-02-05 at 21.06.54-min

Nazywam się Dominika Molenda i jestem dietetykiem – absolwentką dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Tę drogę życia wybrałam kierując się pasją do kreatywnego gotowania oraz zdrowego odżywiania. Pasję do gotowania odkryłam już, gdy byłam mała, a potrawy które wymyślałam smakowały nawet dorosłym 🙂 

Doświadczenie zdobyłam podczas licznych praktyk w szpitalach oraz uzdrowiskach (trwających w czasie studiów), pracę w zawodzie pod koniec i po studiach, a następnie przez pracę z własnymi pacjentami (od ponad 4 lat). Swoją wiedzę uzupełniam na bieżąco o zagraniczne anglojęzyczne publikacje. Interesuję się również naturalnymi metodami wspomagania organizmu w walce z różnymi dolegliwościami.

Człowiek jest wielowymiarową istotą, więc aby pomóc mu “wyjść” z dolegliwości, trzeba zadziałać holistycznie, całościowo, z poszanowaniem nie tylko strefy cielesnej, ale i energetycznej. Tylko tak może zapanować harmonia, która manifestuje się zdrowiem i dobrobytem.

Specjalizuję się w:

  • odchudzaniu,

  • wspomaganiu leczenia i szeroko pojętego zdrowia żywieniem, a zwłaszcza substancjami bioaktywnymi naturalnie występującymi w pokarmach roślinnych

  • przywracaniu równowagi emocjonalno-energetycznej za pomocą zdrowego żywienia i wspomaganiu w pracy z emocjami,

  • w dietach wegetariańskiej oraz wegańskiej (ale z szacunkiem i zrozumieniem podchodzę do osób jedzących mięso – to jest indywidualny wybór każdej osoby).

Pracę dyplomową pisałam na temat metod bioaktywnych terapii wspomagających odchudzanie. Co ciekawe – na własnej skórze przeżyłam drogę od nieznacznej otyłości do anorektycznego wychudzenia i z powrotem. To doświadczenie pozwoliło mi pojąć, jak się czuje osoba, której życie wymknęło się spod kontroli. Dzięki niemu łatwiej mi pracować z pacjentami, ponieważ doskonale ich rozumiem. Więcej o tym doświadczeniu możesz przeczytać tu (klik).

Kocham naturę, obcując z nią “ładuję akumulatory” i nabieram energii do działania. Pasjonuje mnie farbowanie włosów henną i używanie innych roślin, które wpływają kondycjonująco na całe ciało <3 Uwielbiam dźwiękoterapię za pomocą gongów i innych instrumentów archaicznych - intensywnie praktykuję granie na nich i dzielę się tą pasją z innymi. Od jakiegoś czasu kręcę własne kosmetyki i wychodzi mi to coraz lepiej, na naukę poświęcam sporo wolnego czasu :) 

Jestem tu, aby:

  • pomóc Ci zrozumieć to wielowymiarowe pojęcie, jakim jest ‘zdrowy styl życia’,

  • wpoić zasady zdrowego odżywiania,

  • nauczyć Cię gotować zdrowo, pysznie i z miłością,

  • być dla Ciebie wsparciem.

To co, działamy? Zapoznaj się z ofertą!

Dominika Molenda
dietetyk/właścicielka

WYKSZTAŁCENIE

 DYPLOM 

2009-2014

  • Ukończenie studiów o kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu (temat pracy dyplomowej: Metody bioaktywnej terapii wspomagającej odchudzanie)

 KURSY 

  • Muzykoterapia organiczna. Gongi i instrumenty archaiczne w terapii i profilaktyce, stopień I kurs Organic Art Syntony

 SZKOLENIA 

  • Rola żywienia w zaburzeniach funkcji seksualnych szkolenie Instytutu Edukacji Żywieniowej
  • Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych – studium przypadku szkolenie Instytutu Edukacji Żywieniowej
  • Diety wegetariańskie w okresie ciąży, karmienia i w żywieniu dzieci szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Płodność, żywienie kobiet w ciąży i karmiących – fakty i mity niecertyfikowane szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym – studium przypadku szkolenie Instytutu Edukacji Żywieniowej
  • Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Algi morskie w codziennym jadłospisie każdego pacjenta szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro oraz Spiropharmu
  • Holistyczne spojrzenie na dietoterapię dny moczanowej szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Periodyzacja żywienia w sporcie szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro oraz Akademii Dietetyki Sportowej
  • Optymalna podaż białka w sporcie szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro oraz Akademii Dietetyki Sportowej
  • Metody odnowy w grach zespołowych szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro oraz Akademii Dietetyki Sportowej
  • Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Bakterie do zadań specjalnych – Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansia muciniphilla szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro
  • Dieta bez wszystkiego – czy da się to rozpisać? szkolenie platformy dla dietetyków Kcalmar.pro

DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE

 2018 

  • Zmiana nazwy firmy na “ROŚLINNA MOC Dominika Molenda” – przez miłość do pokarmów roślinnych i wieloletnią obserwację ich zbawiennego wpływu na ciało i energetykę człowieka.
  • Przeprowadzenie wykładu na temat konopi siewnych i innych pokarmów poprawiających jakość życia w gabinecie Surya Prema w Kielcach
  • Wystąpienie w Radio Kielce jako ekspert w audycji dotyczącej Tłustego Czwartku
  • Uczestnictwo jako ekspert odnośnie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia podczas spotkaniach B2B na Targach Kielce „TURYSTYCZNA MARKA TERYTORIALNA – tworzenie, rozwój, promocja. Turystyka prozdrowotna i aktywna – trendy, wyzwania, specjalizacje.”
  • Przeprowadzenie serii 10 warsztatów dla dzieci i trudnej młodzieży w ramach współpracy z Fundacją „Przyjazny Dom Dziecka” w placówkach opiekuńczo-wychowawczych w Kielcach
  • Wystąpienie jako prelegent na wydarzeniu organizowanym przez organizację „Świadoma Mama” – wystąpienie dotyczyło żywienia kobiet w ciąży. Wydarzenie odbyło się w hotelu Grand Hotel w Kielcach.

 2017 

  • Założenie firmy “Pracownia Żywienia NUTRILAB.PRO Dominika Molenda” – poradni dietetycznej opartej na holistycznym (całościowym) podejściu do człowieka i skupionej na edukacji żywieniowej oraz promowaniu pysznego smaku zdrowych potraw.
  • Przeprowadzenie prelekcji w Ćmińsku na temat zdrowych słodyczy i ich alternatyw.
  • Przeprowadzenie warsztatów dotyczących żywności bioaktywnej poprawiającej jakość życia na Targach Kielce „Health and Beauty”
  • Wystąpienie w roli eksperta B2B na Targach Kielce „Health and Beauty”
  • Przeprowadzenie wykładu na „Festiwalu zdrowego stylu życia – Medyczna marihuana” w Kielcach
  • Przeprowadzenie warsztatu żywieniowo-kulinarnego dla seniorek na temat wykorzystania substancji bioaktywnych naturalnie występujących w żywności w pysznie skomponowanych wegańskich potrawach w Ropie (Beskid Niski)
  • Przeprowadzenie warsztatu żywieniowo-kulinarnego dla kobiet aktywnych
    na temat roli cukru w codziennym odżywianiu i zdrowych alternatyw cukru
    i słodyczy w Ropie (Beskid Niski).
  • Przeprowadzenie wykładu na Uniwersytecie Otwartym w Kielcach na temat Substancji bioaktywnych naturalnie występujących w żywności w kontekście poprawy jakości życia.
  • Przeprowadzenie wykładu na temat zdrowych słodyczy i ich alternatyw
    w Energetycznym Centrum Nauki w Kielcach.
  • Przeprowadzenie wykładu na Uniwersytecie Otwartym w Kielcach na temat Konopi i innych substancji bioaktywnych poprawiających jakość życia.

 2013-2017 

  • Współpraca z firmą LyoFood polegająca na opracowywaniu receptur nowych potraw, pisaniu artykułów żywieniowych, mierzeniu wartości energetycznej potraw.