Ciasto czekoladowe z cukinii [+wideo]
Nie ukrywam, że czekolada i ciasto czekoladowe to moje ukochane osobiste smakołyki, którym bardzo chętnie oddaję pierwsze skrzypce, gdy tylko dopadnie mnie ochota na „coś słodkiego”. Też tak masz? Czekolada zawsze zrozumie, ukocha, wesprze i ukoi 😀
Kakao, ale takie dobrej jakości i surowe, jest też wspaniałym adaptogenem i zawiera w sobie związki nootropowe, czyli substancje które poprawiają aktywność naszego mózgu, zwiększają naszą odporność i redukują podatność na stres. Ale o tym kiedy indziej! „Zwykłe”, gorzkie kakao też jest w porządku – może nie ma aż takiego szerokiego spektrum dobroczynnych właściwości, jak prawdziwe, surowe i nieprzetworzone, ale pewien ich odsetek wciąż pozostaje 🙂
Wspaniałą opcją jest połączenie miłości do czekolady i tegorocznej obfitości warzywnej – a idealną hybrydą jest ciasto czekoladowe z cukinii. Przepis ten jest banalny, zrobisz go w niecałe 10 minut <3 Ciasto jest miękkie, puszyste, ale i ma w sobie lekko zaklejające odczucie, kojarzące się z brownie. Kawałki czekolady i bananów są wyczuwalne, w zależności od kęsa, jaki nam się trafi.
Pod przepisem w formie pisanej znajdziesz też wideo! Daj koniecznie znać, czy taka forma Ci odpowiada i pochwal się swoim upieczonym ciastem!
Ciasto czekoladowe z cukinii
wegańskie | czas przygotowania: 10 min | poziom trudności: łatwe
składniki suche
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki mąki gryczanej + 3/4 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić mąkę gryczaną mąką orkiszową)
0,5 szklanki cukru kokosowego + 1/4 szklanki ksylitolu (można w całości zastąpić jednym lub drugim, z tym że ksylitol w nadmiarze daje efekt przeczyszczający. Od biedy możesz użyć cukru trzcinowego 😉
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki gorzkiego kakao (zwykłe, bez cukru)
składniki mokre
1 duża cukinia (długości przedramienia) lub 3-4 małe (je można blendować całe, bez obierania, bo mają cienką skórkę i nie mają dużych gniazd nasiennych)
0,5 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
6 kopiastych łyżek oleju kokosowego (może być rafinowany lub nierafinowany)
1/3-1/4 szklanki napoju roślinnego lub wody (w zależności od konsystencji)
dodatki
1 tabliczka czekolady (pokrojona w kostkę)
2 bardzo dojrzałe banany
możesz też użyć orzechów, kleksów dowolnego masła orzechowego, owoców (malinki lub wiśnie byłyby idealne) świeżych lub suszonych
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane i siemię lniane zblenduj w blenderze na proszek. Wsyp go do miski.
- Do blendera wrzuć obraną i pokrojoną cukinię (jeśli jest duża, to usuń z niej nasiona) i pozostałe mokre składniki.
- Wlej masę do miski, dokładnie wymieszaj, tak aby siemię lniane mogło zżelować. Dodaj kakao, wymieszaj ponownie.
- Wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj.
- Dodaj posiekaną czekoladę, rozdrobnione w palcach (lub pokrojone) kawałki bananów i opcjonalnie inne ulubione składniki.
- Piecz 35-40 min w 180 stopniach C.
Ewelina
30 września, 2019 @ 3:48 pm
W przepisie zapomniałaś wspomnieć o słodziku, pozdrawiam
Dominika
30 września, 2019 @ 3:58 pm
Cześć! Dziękuję bardzo za czujność, już poprawiłam <3
Pozdrawiam Cię ciepło!