10 komentarzy

  1. Przepis na placki z zakwasu chlebowego - BEWILDERED SLAVICA
    25 lutego, 2020 @ 11:49 pm

    […] o kombuchy napisała Dominika z Roślinnej Mocy – kliknij tu i przeczytaj jej obszerny i ciekawy artykuł oraz przepis na kombuchę […]

    Reply

  2. 8 przepisów - napoje wspierające odporność - BEWILDERED SLAVICA
    15 marca, 2020 @ 1:53 pm

    […] Wszystko na temat fermentowanej herbaty napisała Dominika z Roślinnej Mocy i to do niej Was kieruję po wskazówki i dokładny przepis oraz kopalnię kombuchowej wiedzy – Kombucha (Roślinna Moc) […]

    Reply

  3. Monika
    8 czerwca, 2020 @ 10:12 pm

    Ale super sprawa! 🙂 Dostałam kiedyś grzybka i właśnie sobie o nim przypomniałam. Niestety stał w lodówce, zapomniany i niedokarmiany przez dłuuugi czas. Może nawet rok… Myślisz że jest jeszcze szansa żeby go odratować? Obudzić?

    Reply

    • Dominika
      13 czerwca, 2020 @ 3:52 pm

      Tak, jak napisałam w tekście – grzybek w lodówce doznaje zaburzenia równowagi grzybowo-bakteryjnej i po prostu się nie nadaje 😉

      Reply

  4. anna
    20 czerwca, 2020 @ 6:50 pm

    Czy można zaparzyć herbatę w metalowym garnku, a następnie schłodzoną i posłodzoną przelać do słoja w którym dodamy scoby?

    Reply

    • Dominika
      26 czerwca, 2020 @ 10:22 pm

      Hej hej <3 Oczywiście, że można! Ja zaparzam herbatę po prostu w dzbanku (tak, jak za dawnych czasów się robiło skoncentrowane "esencje" herbaciane :P), a we właściwym słoju mieszam taką "esencję" z wodą i cukrem. Następnie dodaję SCOBYego i trochę płynu z poprzedniej fermentacji i heja 😀

      Reply

  5. Beata
    11 lipca, 2020 @ 4:09 pm

    Bardzo prosto iprzejrzyście, dziękuję za ten artykuł. Będę miała odwagę spròbować własnej kombuczy

    Reply

    • Dominika
      12 lipca, 2020 @ 11:52 am

      Bardzo dziękuję za miłe słowa <3 Naprawdę polecam spróbować, bo to jest świetna i zdrowa zabawa. Ściskam!

      Reply

  6. Anna K.
    21 listopada, 2020 @ 4:01 pm

    Hoduje kombuczę od trzech lat. Ostatnio mam problem,zrobiła się kisielkowa. W smaku obłędna, ale kisielkowa(zagęszczona). Podejrzewam,że obok postawiłam w słoju kapustę do zakiszenia. Czy u kogoś wystąpiła taka sytuacja? Nie chciałabym rezygnować,ale nie wiem czy nadal jest zdrowa🤔

    Reply

    • Dominika
      21 listopada, 2020 @ 9:54 pm

      Hmmm ale aktualna partia Ci się taka zrobiła? Czy taka Ci wychodzi od jakiegoś czasu? Bo jak jedna partia, to mogła po prostu zostać zachwiana równowaga grzybowo-bakteryjna, może zmianą temperatury albo faktycznie bliską obecnością tej kapusty. To może być za dużo drożdży, mogą to być jony z wody, różne rzeczy tak naprawdę, ale wg researchu który zrobiłam, nie są to absolutnie zmiany wykluczające wypicie jej. Jeśli smakuje obłędnie, to ja bym wypiła normalnie 🙂 Mam nadzieję, że pomogłam 💚

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *