Skip to content

24 komentarze

  1. Przepis na placki z zakwasu chlebowego - BEWILDERED SLAVICA
    25 lutego, 2020 @ 11:49 pm

    […] o kombuchy napisała Dominika z Roślinnej Mocy – kliknij tu i przeczytaj jej obszerny i ciekawy artykuł oraz przepis na kombuchę […]

    Reply

  2. 8 przepisów - napoje wspierające odporność - BEWILDERED SLAVICA
    15 marca, 2020 @ 1:53 pm

    […] Wszystko na temat fermentowanej herbaty napisała Dominika z Roślinnej Mocy i to do niej Was kieruję po wskazówki i dokładny przepis oraz kopalnię kombuchowej wiedzy – Kombucha (Roślinna Moc) […]

    Reply

  3. Monika
    8 czerwca, 2020 @ 10:12 pm

    Ale super sprawa! 🙂 Dostałam kiedyś grzybka i właśnie sobie o nim przypomniałam. Niestety stał w lodówce, zapomniany i niedokarmiany przez dłuuugi czas. Może nawet rok… Myślisz że jest jeszcze szansa żeby go odratować? Obudzić?

    Reply

    • Dominika
      13 czerwca, 2020 @ 3:52 pm

      Tak, jak napisałam w tekście – grzybek w lodówce doznaje zaburzenia równowagi grzybowo-bakteryjnej i po prostu się nie nadaje 😉

      Reply

  4. anna
    20 czerwca, 2020 @ 6:50 pm

    Czy można zaparzyć herbatę w metalowym garnku, a następnie schłodzoną i posłodzoną przelać do słoja w którym dodamy scoby?

    Reply

    • Dominika
      26 czerwca, 2020 @ 10:22 pm

      Hej hej <3 Oczywiście, że można! Ja zaparzam herbatę po prostu w dzbanku (tak, jak za dawnych czasów się robiło skoncentrowane "esencje" herbaciane :P), a we właściwym słoju mieszam taką "esencję" z wodą i cukrem. Następnie dodaję SCOBYego i trochę płynu z poprzedniej fermentacji i heja 😀

      Reply

  5. Beata
    11 lipca, 2020 @ 4:09 pm

    Bardzo prosto iprzejrzyście, dziękuję za ten artykuł. Będę miała odwagę spròbować własnej kombuczy

    Reply

    • Dominika
      12 lipca, 2020 @ 11:52 am

      Bardzo dziękuję za miłe słowa <3 Naprawdę polecam spróbować, bo to jest świetna i zdrowa zabawa. Ściskam!

      Reply

  6. Anna K.
    21 listopada, 2020 @ 4:01 pm

    Hoduje kombuczę od trzech lat. Ostatnio mam problem,zrobiła się kisielkowa. W smaku obłędna, ale kisielkowa(zagęszczona). Podejrzewam,że obok postawiłam w słoju kapustę do zakiszenia. Czy u kogoś wystąpiła taka sytuacja? Nie chciałabym rezygnować,ale nie wiem czy nadal jest zdrowa🤔

    Reply

    • Dominika
      21 listopada, 2020 @ 9:54 pm

      Hmmm ale aktualna partia Ci się taka zrobiła? Czy taka Ci wychodzi od jakiegoś czasu? Bo jak jedna partia, to mogła po prostu zostać zachwiana równowaga grzybowo-bakteryjna, może zmianą temperatury albo faktycznie bliską obecnością tej kapusty. To może być za dużo drożdży, mogą to być jony z wody, różne rzeczy tak naprawdę, ale wg researchu który zrobiłam, nie są to absolutnie zmiany wykluczające wypicie jej. Jeśli smakuje obłędnie, to ja bym wypiła normalnie 🙂 Mam nadzieję, że pomogłam 💚

      Reply

  7. Weronika
    11 grudnia, 2020 @ 4:24 pm

    Mega informacyjny wpis 🙂 Właśnie dopiero wczoraj nastawiłam swoją pierwszą kombuczę – na pierwszy raz mniejsza dawka, w sumie około litr. Napisałaś, że niebezpieczne jest pojawienie się na grzybku nalotu w stylu pleśni – czy są jeszcze jakieś oznaki, że fermentacja przebiega niepoprawnie?

    Reply

    • Dominika
      22 grudnia, 2020 @ 12:04 am

      Hej, wybacz, że dopiero teraz odpisuję, ale zagubił mi się ten komentarz 🙈. W zasadzie pojawienie się pleśni to jedyna oznaka dyskwalifikująca, która przychodzi mi do głowy i którą kojarzę z moich już całkiem wieloletnich doświadczeń z kombuczą. Musisz sobie sama wyczuć, co jest okej a co nie – przetestować teorię w praktyce i po paru nastawieniach kombuczy będziesz doskonale wiedziała jaki smak i zapach oraz wygląd są dobre 😄. Jeśli nie ma pleśni i nie ma ziemistego zapachu piwnicy, znaczy że jest dobrze! Trzymam kciuki, daj znać 💚💚💚💚

      Reply

      • Weronika
        28 grudnia, 2020 @ 12:35 pm

        Fermentacja w sumie bez żadnych problemów, wszystko przebiegało jak w opisie. Czuję tylko, że w sumie za długo trzymałam fermentację – co prawda nie tak dużo, bo razem pierwsza i druga zajęły 15 dni, ale dla mnie smak wyszedł trochę zbyt octowy. Teraz robi się kolejna, więc spróbuję krócej 🙂

        Reply

        • Dominika
          29 grudnia, 2020 @ 1:28 am

          Super 💚. Z kombuczą jest tak, że młoda kultura grzybowo-bakteryjna potrzebuje kilku fermentacji, żeby produkować najbardziej optymalny smakowo napój. Widzę to mocno, gdy robię sobie przerwę w produkcji kombuczy, a później zaczynam na nowo – pierwsze kilka fermentacji idzie bardziej w octowe nuty, a już kolejne w świeższe, bardziej drożdżowe. Trzymam kciuki za Twoje kolejne fermentacje 😄😄😄

          Reply

          • Iza
            7 marca, 2021 @ 3:27 pm

            Dziekuje za ten wpis, najlepszy jaki znalazłam 🙂w końcu dowiedziałam się wszystkiego od podstaw 🙂
            Już wiem ze dużo się od ciebie nauczę ! pierwsza partia jest prawie gotowa (za drugim podejściem ) i dziś przechodzę do drugiej fermentacji, mam nadzieje ze wszystko przebiegnie prawidłowo

          • Dominika
            7 marca, 2021 @ 5:30 pm

            Wspaniale Izo, bardzo się cieszę 💚💚💚. Daj znać, jak Ci wyjdzie druga fermentacja 😄

  8. pau
    28 lutego, 2021 @ 1:37 pm

    Świetny, przejrzysty opis! Wielbię Twoje wpisy i wiedzę… odnośnie Yerby, Pasty kakaowca, a teraz w moje dłonie wpadł wpis o Scoby. Zamawiam grzybka i zabieram się w następnym tygodniu za swoją własną Kombucze. Dziękuje, że istniejesz <3

    Reply

    • Dominika
      1 marca, 2021 @ 1:17 pm

      Ojeju, dziękuję Ci bardzo za tak kochane słowa 💚💚💚. Mam teraz olbrzymi wyszczerz na buzi 😃😄😁😁😁😁

      Reply

  9. Paula
    8 marca, 2021 @ 3:38 am

    Właśnie natrafiłam na Pani blog. Fantastyczny wpis, dziękuje za niego bardzo, Hoduję scobiego już jakiś czas , najbardziej odpowiada mi po prostu pierwsza fermentacja (pewnie dlatego że kiedyś, za mniej zdrowych czasów, uwielbiałam ice tea :). Dodam tylko, że kombucha z mango fermentuje jak szalona, a po jagodowej ostatnio miałam niestety malowanie kuchni bo cala ściana i część sufitu ucierpiała, ale resztka kombuchy była przepyszna 😀 Pozdrawiam serdecznie i będę wpadać częściej.

    Reply

    • Dominika
      8 marca, 2021 @ 2:07 pm

      Dziękuję za kochane słowa i za to, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem! 💚💚 Współczuję malowania ścian 😀 Znam to! Miałam podobnie z kombuczą do której dodałam świeżo wyciśnięty sok z małych, ciemnych winogron, które rosną w moim ogrodzie 😄. Fermentowało tak mocno, że butelki z korkiem zaciskowym syczały jak wściekłe, a odgazowywanie każdej jednej zajmowało jakieś 30 minut, bo praktycznie wybuchały przy otwarciu 😜. Na szczęście mi zalało tylko szafkę, więc obyło się bez malowania ścian.. 🙈 Btw o tej porze roku polecam cytrusy do fermentacji kombuczy, z pomarańczą i grejpfrutem jest pyszna 😄

      Reply

  10. Kaska
    11 marca, 2021 @ 1:38 am

    Tak, artykuł bardzo dobry, czytelny i inspirujący. Powiedziałabym że wciągający jak współpraca z grzybkiem herbacianym.

    Przeczytałam już pół internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie co poszło nie tak tym razem… Ale dopiero tutaj pokładam nadzieję że uzyskam niezbędne informacje.

    Na moim grzybie pojawiły się czarne plamy, i to raczej nie jest pleśń. Takie jakby poparzenia od kryształków cukru, ale to nie możliwe bo grzyba wrzucam w rostwor wodny cukru i herbaty, nie ma możliwości bezpośredniego kontaktu cukri z wrażliwym ciałkiem Grzybka.

    Z czego to mogło wynikać?
    Mogę wysłać fotki, bo bardzo mnie ciekawi co się porobiło?

    Reply

    • Dominika
      11 marca, 2021 @ 1:42 am

      Hej Kasiu 💚 wyślij mi zdjęcia na maila dominika@roslinnamoc.pl, chętnie się przyjrzę i może będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć 🥰

      Reply

  11. Piotr
    29 marca, 2021 @ 11:37 am

    Witajcie, czy jest ktoś z Wrocławia, kto mógł by pomoc w zrobieniu pierwszej kombuczy lub mógł podarować jej troszkę? Z wdzięcznością czekam na odpowiedź.

    Reply

  12. Medal
    15 czerwca, 2021 @ 9:54 am

    Kombucza bardzo mi smakuje

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Black Weekend 23-27.11.22 ~ zniżki aż do -40%!

X