Skip to content

43 komentarze

  1. Monika
    7 lutego, 2020 @ 12:52 pm

    A gdzie można kupić takie kakao ceremonialne? 😊😍

    Reply

    • Dominika
      13 lutego, 2020 @ 2:16 am

      Cześć Moniko! 🙂 Ja gorąco polecam Konrada z PlusKakao <3 Uwielbiam jego kakao! Obecnie testuję jeszcze inne, z innego źródła, ale więcej będę mogła powiedzieć dopiero po dłuższym czasie używania.

      Reply

      • Kasia
        15 maja, 2020 @ 4:13 pm

        Super dziękuję za polecenie !!! cudowny wpis!

        Reply

      • Bartłomiej
        8 marca, 2021 @ 8:50 pm

        Cześć,
        Czy zmieniło się coś w kwestii Twoich rekomendacji co do źródła, z którego można nabyć jakościowe (i nie przesadzone z ceną ;-)) kakao?
        Dziękuję!

        Reply

        • Dominika
          8 marca, 2021 @ 8:55 pm

          Cześć Bartku, nic się nie zmieniło 🌞. Nadal polecam (i bardzo lubię) kakao od Konrada z pluskakao.pl :). Na kod „roslinnamoc” powinieneś dostać 15% zniżki 😎

          Reply

  2. Jola
    24 lutego, 2020 @ 12:42 am

    Dziękuję Dominiko za ten opis, wyczerpująco odpowiada na moje poszukiwania wiedzy o ceremonialnym kakao💙🧡❤

    Reply

    • Dominika
      24 lutego, 2020 @ 1:23 am

      Cała przyjemność po mojej stronie! 💚💚💚💚💚

      Reply

  3. Klaudia
    13 czerwca, 2020 @ 3:33 pm

    Świetny tekst, dziękuję.

    Reply

    • Dominika
      13 czerwca, 2020 @ 3:51 pm

      Dziękuję <3

      Reply

      • Marta
        4 października, 2020 @ 11:10 am

        Cześć Dominika, dziękuję za przepis i fajnie napisany artykuł. Czuć dobrą energię;) Pozdrawiam

        Reply

        • Dominika
          20 października, 2020 @ 11:02 am

          Dziękuję <3 <3 <3

          Reply

  4. roro
    29 czerwca, 2020 @ 7:00 pm

    Czy kakao ceremonialne można jeść tak jak czekoladę (zamiast czekolady) ?

    Reply

    • Dominika
      5 lipca, 2020 @ 12:45 pm

      Hej :)) jasne, że można! Daje ono zupełnie inne odczucia w buzi (nie jest takie kremowe jak czekolada), no i w ogóle nie jest słodkie – więc jeśli Ci to odpowiada, to jasne 💚. Jest wiele metod, którymi można spożywać kakao – o limitem jest jedynie temperatura (nie można go przegrzewać). Pozdrawiam Cię 🧙🏻‍♀️

      Reply

  5. Piotrek M
    18 sierpnia, 2020 @ 9:35 pm

    hey, a z czym mieszać gdy się unika zbóż – w tym owsa – z mlekiem kokosowym?

    Reply

    • Dominika
      18 sierpnia, 2020 @ 9:49 pm

      hej! dowolny, ulubiony napój roślinny (mleko roślinne) lub woda. Daj znać, jakie połączenie będzie Twoim ulubionym 😎🌞.

      Reply

  6. Faustyna
    16 września, 2020 @ 2:15 pm

    bardzo dziekuje za inspiurujacy wpis, pozdrawiam, Faustyna

    Reply

  7. Kasia
    12 listopada, 2020 @ 12:05 pm

    Cudowny inspirujący artykuł 🙂 Stawiam pierwsze kroki z kakao ceremonialnym, więc bardzo mi były przydatne tak szczegółowe instrukcje. PS. Kakao jest nadzwyczajne w swoim działaniu, nie spodziewałam się…

    Reply

    • Dominika
      12 listopada, 2020 @ 12:36 pm

      O, bardzo się cieszę, że mój artykuł się przydał 💚💚💚. Faktycznie, kakao niezmiennie zadziwia i zachwyca 🌞

      Reply

  8. Kalina
    4 grudnia, 2020 @ 5:27 pm

    wspaniale to opisałaś kochana <3

    Reply

    • Dominika
      4 grudnia, 2020 @ 6:16 pm

      💚💚💚💚💚💚💚💚💚

      Reply

  9. Irmina
    21 grudnia, 2020 @ 11:31 am

    Dominiko, dzięki za te wieści o kakao. Przygotowałam sobie zgodnie z Twoją propozycją i jest wyśmienite <3 Doskonała konsystencja i smak dają błogostan 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

    Reply

    • Dominika
      22 grudnia, 2020 @ 12:00 am

      Bardzo się cieszę, Irminko 💚💚💚. Jak najwięcej pięknych chwil z Kakao Ci życzę 😘

      Reply

  10. Dorota
    16 lutego, 2021 @ 11:15 pm

    Dziękuję za inspirujący artykuł. Od pewnego czasu czuję, że kakao mnie woła. Bardziej chodzi mi o jego właściwości antyoksydacyjne, ale kto wie jak potoczy się nasze obcowanie 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

    Reply

    • Dominika
      17 lutego, 2021 @ 2:10 am

      Dziękuję za miłe słowo 💚💚💚 Jestem ciekawa, jak potoczą się Wasze losy 😀

      Reply

  11. Marcin
    13 maja, 2021 @ 6:05 pm

    Bardzo wartościowy artykuł, za który z całego serca Ci dziękuję ❤️🙏😊

    Reply

    • Dominika
      13 maja, 2021 @ 7:10 pm

      💚

      Reply

  12. Same cudowności
    29 sierpnia, 2021 @ 8:59 am

    Wow… ale bogaty opis.. zastanawiałam się o co chodzi z tym ceremonialnym cacao i tu dostałam wszystkie informacje. Były tak zachęcające, że udostępniłam link dalej i już szukam kakao, żeby kupić i sprawdzić na sobie samej. Dziękuję ślicznie za ten wyczerpujący opis. Z wdzięcznością kłaniam się życząć cudownego dnia.

    Reply

    • Dominika
      30 sierpnia, 2021 @ 1:41 pm

      Dziękuję za ciepłe słowa 💚💚💚. Niech Kakao zabiera Cię w najpiękniejsze głębiny Twojego wnętrza, zmysłowych doznań i emocji 🥰. Ściskam

      Reply

  13. Sylwia
    22 września, 2021 @ 8:05 pm

    Jako fanka takich smaków przyznaję, że co ja tam wcześniej o kakao wiedziałam. Dziękuję za tę wiedzę. To kakao jest cudowne 😋🤎 a Konrad z +KAKAO to bardzo dobra dusza ❤️💫

    Reply

    • Dominika
      23 września, 2021 @ 1:43 pm

      Dziękuję za dobre słowo! Niech Ci ta wiedza służy 💚.
      Tak, Konrad jest super 🌞

      Reply

  14. Agnieszka
    29 stycznia, 2022 @ 4:59 pm

    Ja kakao pokochałam już dawno, ale z tym prawdziwym, ceremonialnym dopiero zaczynam, dziś drugi kubek i nie jestem pewna czy będę mogła kontynuować tę znajomość. W moim przypadku kakao bardzo mocno pobudza mój układ nerwowy (wali mi serce przez długi czas), podobnie jak po kawie. Czuje się od środka cała roztrzęsiona. Do tego zamiast mieć dobry nastrój i błogostan, o którym tyle się naczytałam, jestem okropnie przybita. Nie płacze, ale czuje się przygnębiona i nieszczęśliwa. Zastanawiam się czy te wszystkie odczucia, również te fizyczne to nie jest po prostu odsłanianie wewnętrznie zablokowanych emocji, które tłumie od dzieciństwa. Może kakao otwiera moje oczy na odczucia, które zakopałam i miejsca, w ktorych są zlokowane – lomoczace serce, ból w klatce piersiowej, niepokój w układzie nerwowym. Tak czy siak jest to na pewno cudowna roślina, podchodzę do niej z szacunkiem i wdzięcznością.

    Reply

    • Dominika
      29 stycznia, 2022 @ 8:01 pm

      Cześć Agnieszko, dziękuję bardzo, że podzieliłaś się swoimi odczuciami 💚. Jest to bardzo cenne we wspólnym doświadczeniu praktykowania relacji z Kakao! Spotkałam się z taką relacją u niektórych osób i po dłuższej analizie faktycznie chodziło o zepchnięte wgłąb emocje, nabudowane przez wiele, wiele lat! W takiej sytuacji malutkie dawki (nawet do 1-2 łyżeczek) regularnie stosowane wspomagają otwieranie wewnętrznych przestrzeni i ich odblokowywanie 😘. Daj sobie czas, spokój i przestrzeń, odpocznij trochę od Kakao i wróć do niego po jakimś czasie 💚. Znam historie osób z bliskiego otoczenia, które miały taką reakcję na Kakao, a teraz piją je zupełnie normalnie i regularnie 🌟

      Reply

  15. Basia
    9 lutego, 2022 @ 4:22 pm

    Uwielbiam kakao, i te dziadowskie z marketu o obniżonej zawartości tłuszczu i te fantastyczne z plus kakao i innych stron. Cudowny smak nie do zapomnienia. Dla mnie jedyny minus kakao to kwas szczawiowy, który zawiera (już 30 lat temu udowodniła to dr Hulda Clark) stad staram się ograniczyć kakao i pije raz na jakiś czas 💚

    Reply

  16. ewa
    28 czerwca, 2022 @ 9:43 am

    Czy kakao ceremonialne mozna robić w termomixie?

    Reply

    • Dominika
      29 czerwca, 2022 @ 3:33 pm

      Cześć Ewo, jasne, że można, o ile nie będziesz podgrzewała napoju roślinnego razem z kakao w thermomixie 💚. Ja często robię tak, że podgrzewam sobie napój roślinny osobno i wrzucam wszystko razem do thermomixa i blenduję 🙂

      Reply

      • Magda
        6 grudnia, 2022 @ 3:27 pm

        Dominiko a możesz wyjaśnić dlaczego nie powinno się jednocześnie podgrzewać kakao i mleka roślinnego? Tak właśnie robię 🙈 Używam w Thermomixie przepis na „ kakao do picia” pomijam cukier. Dopiero na koniec daje albo przez Ciebie polecamy cukier kokosowy czasem miód dobrej jakości i mieszam.

        Reply

        • Dominika
          6 grudnia, 2022 @ 4:16 pm

          Hej Magdo 🤍. Chodzi o to, żeby nie przegrzać Kakao ✨. Im niższe temperatury, tym mniej strat w drogocennych substancjach, na których nam zależy 😘. Możesz podgrzać napój roślinny w thermomixie, a na koniec dosypać posiekane kakao i zblendować :P. Wiem, że w Thermomixie jest łatwo, bo wszystko wrzucasz i masz, ale z drugiej strony ręczne robienie Kakao (rondelek, posiekane kakao, trzepaczka) mają w sobie ten element rytuału – stojąc nad rondelkiem z podgrzewającym się napojem roślinnym można formułować intencje, potraktować ten czas jak medytację, potrenować uważność 😄. Ściskam i kakaowych przyjemności życzę 🤍🤍🤍

          Reply

  17. Dawid
    30 lipca, 2022 @ 1:24 pm

    Gdzie przechowywać kakao ceremonialne? Musi być szczelnie zamknięte, czy może leżeć w papierowej torbie?

    Reply

    • Dominika
      30 lipca, 2022 @ 2:05 pm

      Cześć Dawidzie, jak Ci wygodnie :). Ważne, żeby nie było wystawione na słońce, a temperatura nie była zbyt wysoka. Jeśli papierowa torba jest gruba, kakao nie powinno przyjmować zapachów z zewnątrz. Możesz je zamknąć w słoiku lub pojemniku – też będzie okej. Pozdrawiam cieplutko 🌞

      Reply

  18. Mada
    13 sierpnia, 2022 @ 9:37 pm

    Jestem wdzięczna za ten artykuł ❤️
    Moje pytania i obawy skutecznie rozwiałaś.
    Czytam i jestem pod wrażeniem. Kakao o naturalna forma substancji, której od pewnego czasu chciałam spróbować 🙂 Zdecydowanie wybiorę naturę. Kupię, znajdę dla siebie czas i przestrzeń, puszczę w końcu te emocja upchane na dnie. Dziękuje ❤️

    Reply

    • Dominika
      14 sierpnia, 2022 @ 11:36 am

      Super Kochana 💚💚💚. Miłej podróży z Kakao! ⭐️

      Reply

  19. Olga
    12 lutego, 2024 @ 3:33 pm

    Hej 🙂 Jestem pod wrażeniem objętości artykułu o kakao 🙂 Nie raz piłam i nie raz szukałam więcej info na temat picia, a tu proszę obszernie szczegółowo 🙂
    Ogromne dziekuję za wpis 🙂

    Reply

  20. Dorota
    28 lutego, 2024 @ 8:16 pm

    Piękny artykuł , ciekawa historia kakao, cenne informacje . Słyszałam już dawno o ceremonii picia kakao i w końcu zgłębiłam temat, teraz czas przejść do praktyki :)). Dziękuję i pozdrawiam,

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *