Zupa pomidorowa z lanymi kluskami orkiszowymi
Kocham zupę pomidorową! Większość przepisów wymaga użycia bulionu (który gotuje się co najmniej pół godziny), a i często nakazują użycia wielu składników. Ta wersja jest bardzo prosta, rzekłabym wręcz, że banalna. Smakuje prze-pysz-nie! I robi się ją w 15 minut! Idealna zupka na nieidealne dni lub na dni przepełnione błogim lenistwem😛
Jest słodko-kwaśna, kremowa, ma delikatny posmak czosnku i charakterystyczny aromat, który powstaje przez połączenie pomidorów z mlekiem kokosowym. Uwielbiam ❤️ Można zjeść ją z makaronem, ryżem, tostem albo samą, jako towarzystwo do sałatki, czy innej potrawy. Ja jednak kocham ją z lanymi kluskami, do których, wbrew pozorom, wcale nie trzeba jajek 😄
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
(w 15 minut)
składniki (duży gar zupy)
2 butelki passaty pomidorowej (po 700-800 g)
1,5 litra wrzątku
2 marchewki
2 szalotki/białe cebule
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z olwek EV
puszka mleczka kokosowego – w tańszej wersji można zastąpić śmietanką słonecznikową (czyli zblenduj 3/4 szklanki namoczonych w osolonym wrzątku nasion słonecznika, i odcedzonych, z 1 szklanką wody)
1/3 szklanki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne) – opcjonalnie
przyprawy: sól himalajska, sos sojowy, ostra papryka, czarny pieprz, czarnuszka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, 2 liście laurowe
-
Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Posiekaj cebulę i wyciśnij czosnek.
-
Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa. Podduś je kilka minut. Następnie dodaj passatę, wodę, przyprawy, płatki drożdżowe. Gotuj ok 8-10 minut.
-
Dodaj mleko kokosowe, gotuj kolejne 5 min. Voila!
Lane kluski orkiszowe (wegańskie)
1 porcja
3-4 łyżki mąki orkiszowej
woda – tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
szczypta soli
-
Wymieszaj składniki na jednolitą, gęstą masę o konsystencji gęstej śmietany.
-
Odlej porcję zupy do mniejszego rondelka, zagotuj. Następnie łyżką wlewaj szybkim ruchem małe porcje ciasta. Gdy wlejesz już całe, pomieszaj zupę.
-
Gotuj przez około 3 min.