Kruche ciasto z kremem karmelowym, owocami i kruszonką
To ciasto jest uniwersalnym crowdpleaserem, który można przygotować na 1001 sposobów, w zależności od sezonowości owoców, dostępności owoców mrożonych i upodobań smakowych. Jest przepyszne! Chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach, z kwaśnym owocowym akcentem i kremowym wykończeniem masy karmelowej*. To jest jeden z tych słodkich wyrobów, który jest delikatnie słodki, a jeden kawałek to zdecydowanie za mało 😀
KRUCHE CIASTO I KRUSZONKA
2,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
120 g oleju kokosowego rafinowanego ekologicznego (albo nierafinowanego)
4 łyżki cukru trzcinowego (+ 3 łyżki cukru trzcinowego do kruszonki)
2 łyżki mleka sojowego
WEGAŃSKI KREM KARMELOWY*
3 szklanki mleka roślinnego (2 szkl. sojowego + 1 szkl. migdałowego waniliowego)
100 g nerkowców
¼ szklanki cukru kokosowego + ¼ szklanki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego ekologicznego
2 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli himalajskiej
NA WIERZCH
po kilka garści truskawek i jagód (super smakuje też z morelami, ale tak naprawdę można dodać dowolne owoce <3)
- Kruche ciasto i kruszonka (5 min): Zmiel płatki owsiane na mąkę (najlepiej w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym). Dodaj mąkę orkiszową, masło, 4 łyżki cukru trzcinowego. Zblenduj ponownie, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesyp powstałą masę do miski i dodaj mleko roślinne, wymieszaj dłońmi – powstanie masa przypominająca kruszonkę – z niej powstanie spód ciasta. Z powstałej masy odsyp ¼ do drugiej miski, wraz z 3 dodatkowymi łyżkami cukru trzcinowego, dokładnie wymieszaj – to jest Twoja kruszonka, którą posypiesz ciasto.
- Wegański krem karmelowy (7 min): W rondelku zagotuj mleko roślinne z nerkowcami. Gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie przelej masę do blendera, dodaj cukier kokosowy i ksylitol, olej kokosowy, mąkę ryżową i sól himalajską. Dokładnie zblenduj na gładką masę. Przelej ją z powrotem do rondelka, gotuj na małym ogniu przez 2 min, aż troszkę zgęstnieje.
- Przygotowanie ciasta (3 min): Masę na spód (która przypomina mokry, zlepiający się w grudki piasek) wysyp na dno okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie uklep palcami masę, tak żeby uzyskać gładki spód. Nakłuj go widelcem i piecz około 10 min w 180 stopniach C. W tym czasie przygotuj krem. Gdy spód się podpiecze, wylej na niego ugotowany krem i dowolne owoce. Na wierzchu posyp kruszonką.
Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Voila, smacznego!
*Krem, zamiast karmelowy, można zrobić waniliowy (dzięki użyciu np. ksylitolu i ekstraktu waniliowego), rumowo-cytrynowy (rum+sok i skórka z cytryny+syrop klonowy), pomarańczowo-cynamonowy (erytrytol+skórka i sok z pomarańczy+cynamon+kardamon).
Aga
22 grudnia, 2020 @ 12:25 am
Hej. Chciałbym upiec to ciasto na Święta. Czy mogą być mrożone owoce lub z puszki np. malina? Pozdrawiam Aga
22 grudnia, 2020 @ 2:24 am
Hej <3 Mogą być mrożone owoce, jak najbardziej 💚. Z puszki będą zbyt mdłe, przez to że są w zalewie, więc akurat takich bym nie używała. Ale mrożone jasne, z malinkami na pewno świetnie będzie smakowało 😍😍😍
22 grudnia, 2020 @ 2:58 am
Łał, nie liczyłam na odpowiedź o tak późnej porze. Wielkie dzięki 👍
29 grudnia, 2020 @ 12:57 am
Cześć. Na Święta nie wyrobiłam się z ciastem i upiekłam dziś. Dodałam mieszankę mrożonych małych owoców. Jeszcze nie zdążyło ostygnąć a mąż nie weganin domagał się porcji i… jest zachwycony. Na co dzień krytycznie ocenia to co piekę a tu sztos🤗. Schowałam do lodówki, podejrzewam, że rano będzie jeszcze lepsze. Dziękuję za przepis. Niestety nie mam kont w portalach społecznościowych by Ciebie oklikać🤭. Z podziękowaniem pozdrawiam serdecznie.
29 grudnia, 2020 @ 1:29 am
Kochana, bardzo się cieszę 💚. Niech przepis Wam służy jak najlepiej 🥰🌲.