Boczniaki z tofu, szpinakiem i kapustą
Tym przepisem nie planowałam się akurat z nikim dzielić, ale danie to wyszło tak pyszne, że nie mam serca zachować go tylko dla siebie!
Kocham las – czuję się tam, jak w domu, odpoczywam i ładuję się energią. Las poprawia moje samopoczucie (przeczytaj o 16 prostych sposobach na poprawę samopoczucia) i najchętniej mieszkałabym w nim.
Kocham też grzyby (mimo, że jestem antytalentem, jeśli chodzi o ich zbieranie :P). Wbrew dość często jeszcze niestety słyszanej opinii, grzyby są dla nas bardzo korzystne. Wspomagają naszą odporność, działają przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo, wspomagają redukcję masy ciała, odżywiają naszą mikrobiotę jelitową, zawierają mnóstwo składników mineralnych i witamin – o pełnym wachlarzu ich dobrodziejstw napiszę pewnie cały artykuł. Smak i konsystencja grzybów nadają potrawom apetyczności i podnoszą poziom satysfakcji z potrawy. Wszystko to dzięki dużej zawartości smaku umami, który odpowiada za smakowitość.
Potrawa ta jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, satysfakcjonująca. Jeśli lubisz wszelkie gulasze i bigosy, to zdecydowanie powinnaś/powinieneś się skusić, aby ją przygotować. Jest w sam raz na jesienne dni, a dzięki kurkumie i szpinakowi ma prawdziwie jesienne kolory. Boczniaki można zastąpić innymi grzybami, a zwłaszcza tymi dziko rosnącymi lub po prostu ją o nie wzbogacić. Pamiętaj tylko, żeby dokładnie sprawdzać, czy grzyby które zbierasz są jadalne permanentnie, a nie tylko raz 😉
Boczniaki z tofu, kapustą i szpinakiem
4-6 porcji | 20 minut
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 kostki tofu (400 g)
1 cebula
3 garście kapusty kiszonej (ekologicznej)
2 opakowania boczniaków (600 g)
1 łyżka ksylitolu
sok z 0,5 cytryny
2 garście szpinaku
garść natki pietruszki
przyprawy:
4-5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki czarnuszki
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól himalajska i pieprz do smaku
- Tofu pokrój w kostkę – w tym przepisie mi najbardziej odpowiada bardzo mała. Podsmaż je na złoto na oliwie z oliwek.
- Dodaj posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć na patelnię pokrojoną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Podduś przez 5 minut.
- Pokrój boczniaki i wrzuć je na patelnię. Dokładnie wymieszaj, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś przez 10-15 minut, aż grzyby będą dokładnie uduszone.
- Gdy danie będzie gotowe, posyp je szpinakiem i natką pietruszki. Wymieszaj, podawaj.
Potrawę tę możesz zjeść z ugotowanymi ziemniakami polanymi oliwą z oliwek (ja jadłam dokładnie tak) lub wymieszaj ją z dowolnym makaronem, czy kaszą – gwarantuję, że w każdym wariancie będzie smakować przepysznie!
Asia
6 stycznia, 2022 @ 6:15 pm
Przepyszne . Tofu z kapustą kiszoną i boczniakami zapisane do ulubionych .
Dominika
6 stycznia, 2022 @ 6:29 pm
Super, cieszę się bardzo, że Ci smakuje 💚💚💚