Proste ciastka owsiane z płatkami quinoa, cynamonem i rodzynkami

Jedynym panaceum na mrozy i wiatry, które się dzieją ostatnimi czasy, są gorące herbaty, kawy, czekolady i pyszne ciastka, które można zjeść przy okazji ulubionego napoju. Te akurat są słodkie i delikatnie chrupiące, pachną cynamonem i skórką pomarańczową. Jedzenie ich to prawdziwa przyjemność i miła odskocznia od tych temperatur! Robi się je bardzo szybko, a w zamkniętym szczelnie pojemniku wytrzymają spokojnie nawet kilka tygodni. Do tego mogą być bezglutenowe (jeśli użyjesz certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych) 🙂 Możesz do nich również dodać ulubione orzechy – na pewno świetnym rozwiązaniem byłyby płatki migdałowe, czy pokruszone orzechy laskowe 😄

Proste ciastka owsiane z płatkami quinoa, cynamonem, pomarańczą i rodzynkami
przepis krok po kroku | 10 min przygotowania + 15 min pieczenia | 18 solidnych ciastek
Przygotowanie:
1. Jeśli Twój olej kokosowy jest twardy, przełóż go do miski i rozetrzyj, aż konsystencja się lekko rozluźni.
2. Dodaj syrop klonowy, erytrytol (lub inne słodzidło) sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wymieszaj składniki. Olej kokosowy pozlepia się w grudki, ale się tym nie przejmuj – ważne że nie jest już jedną wielką grudą i zrobił się plastyczny.


3. Następnie dodaj rodzynki, cynamon i goździki, wymieszaj ponownie.
4. Zblenduj płatki owsiane na mąkę.


5. Wsyp powstałą mąkę owsianą razem z płatkami quinoa (lub innymi dowolnymi, czy orzechami) do miski. Dodaj również rodzynki. Wymieszaj na gładką masę.


6. Nabieraj po łyżce masy i formuj z niej kulki.


7. Następnie rozpłaszczaj je palcami na kształt ciastek (one się jeszcze trochę rozszerzą, także zachowaj odstępy między ciastkami).



8. Piecz je 15 minut w 180 stopniach.
9. Pozostaw do wystudzenia – bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie (przez tłuszcz i słodzidła), a po wystygnięciu robią się lekko chrupiące i ciągnące.
