BLOG

Fermentowana lemoniada różano-melisowa
Upalne dni aż się proszą o pyszny, orzeźwiający napój, który pomoże się nam schłodzić i jeszcze bardziej delektować kontaktem z Matką Naturą 💚. We wpisie pokazuję, jak zrobić bardzo prosty, fermentowany napój, który jest nie tylko zdrowy, ale i przepyszny. Lekko musuje, wspaniale orzeźwia i koi, ale też jest bardzo prostym wstępem do rozpoczęcia pracy z roślinami 🌞.

Jasnota purpurowa – właściwości, zastosowanie i przepisy
Jasnota purpurowa to wspaniała i nieoceniona, niepozorną roślina – a skrywa w sobie olbrzymie bogactwo. Poznaj jej właściwości zdrowotne oraz kilka przepisów na proste preparaty.

Kakao ceremonialne – celebracja miłości, mądrości i kreacji
Czekolada zawsze zrozumie, ukoi, otuli, wesprze i pocieszy, prawda? Kakao ceremonialne to ultra zdrowa wersja tej słodkiej przyjemności. Taka, która nie tylko dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych, ale i naprawdę wspomaga ciało oraz ducha, otwiera serce, stymuluje mózg i pomaga pracować z emocjami. Jeśli chcesz wiedzieć, co to znaczy, że kakao jest ceremonialne, jak dokładnie działa oraz jak wygląda Ceremonia Kakao, to zapraszam do lektury!

Jak myć włosy ziołami (bez szamponu)?
Szampony do włosów, przez swoją skoncentrowaną formę i intensywność działania (często syntetycznych detergentów), bardzo często podrażniają skalp, powodują przetłuszczanie się włosów i ich wypadanie. Przeczytaj, jak można myć włosy ziołami i cieszyć się ich pięknym wyglądem <3

Ciasto czekoladowe z cukinii [+wideo]
Czekolada zawsze zrozumie, ukocha, wesprze i ukoi 😀 Wspaniałą opcją jest połączenie miłości do czekolady i tegorocznej obfitości warzywnej – a idealną hybrydą jest ciasto czekoladowe z cukinii. Przepis ten jest banalny, zrobicie go w niecałe 10 minut <3

POKRZYWA – właściwości, zastosowanie, przepisy
Pokrzywa tylko na pierwszy rzut oka wydaje się być nieprzystępna, wyniosła i królewska. Tak naprawdę jest niesamowicie pożyteczna, a jej wartości odżywcze, lecznicze i bakteriobójcze są nieocenione. Jest to jedna z moich ulubionych roślin, dlatego też zajmuje honorowe miejsce w logo! 😄

Całuski korzenno-migdałowe
Mają lekko korzenno-cytrusowy smak, który przechodzi w delikatnie waniliową słodycz. Rozpływają się w ustach, a dzięki kawałkom migdałów są chrupiące. Podczas ich robienia naprawdę ciężko o nie zjedzenie połowy masy na surowo, może Tobie się to uda?

Chałwa z pistacjami
Sklepowa „chałwa” to tak naprawdę bardzo często wyrób chałwopodobny – bywa pełna syropu glukozowego i oleju palmowego. Ten przepis to zdrowsza i przepyszna alternatywa, której przygotowanie zajmuje 10 minut <3

Zielone curry z boczniakami, batatami i szpinakiem
To curry jest banalne i szybkie w przygotowaniu – praktycznie robi się samo! Możesz dodać do niego wszystkie ulubione warzywa. Daj się ponieść wyobraźni (i zawartości lodówki)!

Proste ciastka owsiane z płatkami quinoa, cynamonem i rodzynkami
Są słodkie i delikatnie chrupiące, pachną cynamonem i skórką pomarańczową. Jedzenie ich to prawdziwa, zdrowa przyjemność!