Makaron z pokrzywą i skrzypem [zielskie zbiory]
Kocham wiosnę za dzikie roślinki, które są nie tylko bardzo zdrowe, ale też przepyszne 😄.
Tym razem skupiłam się na pokrzywie, która ma miliard wspaniałych właściwości zdrowotnych (i o której napisałam wielki , merytoryczny artykuł parę lat temu, znajdziesz go tu [klik] 🐍). Pokrzywa ma ziemisto-rybny smak, który wspaniale wzbogaca np smak zup, sosów oraz jest pyszna duszona sama w sobie 🧚🏼♀️. Wiem, że nie wszyscy przepadają za tym smakiem, ale ja uważam, że jak wszystko – gdy się wie, jak się użyć, wtedy można czerpać z tego przyjemność 😝.
Te „grzybki”, które widać na zdjęciach poniżej to nie są grzyby, tylko młode egzemplarze skrzypu polnego (których mam w ogrodzie bardzo, bardzo dużo) 🤍. Można je jeść, mają bardzo delikatny smak. Warto usunąć zewnętrzne „łuski” 🧚🏼♀️. Zwróć uwagę na to, że gdy zbierasz skrzypowe młodziaki, z ich topów sypią się zarodniki (jak u grzybów). Wygląda to magicznie ✨.
Potrawa, którą zrobiłam z tymi cudami Mamy Natury to bardzo prosty makaron, który wygląda minimalistycznie, ale ma 100% smaku.
Składniki:
masło (może być oliwa) – sporo
czosnek – kilka ząbków
chilli
kilka porządnych garści świeżo zebranej pokrzywy
garść młodych pędów skrzypu polnego
sok z cytryny – 1-2 łyżeczki
(opcjonalnie) troszkę masła/pasty z nerkowców
grana padano starte na tarce (można dać płatki drożdżowe) – do smaku
makaron – jakieś 200-250 g
Jak zrobić?
Na maśle/oliwie z czosnkiem (warto dać sporo) podduś posiekaną pokrzywę (polecam ją pociąć nożyczkami) i pokrojone pędy skrzypu. Niech się całość dusi w czasie gotowania makaronu, pod koniec dodaj troszkę soku z cytryny. Gdy makaron się ugotuje, odcedź, dodaj grana padano, miks ziołowo-maślano-czosnkowy, wcinaj od razu 🤍.
Protip:
Pamiętaj o swojej intencji w trakcie przygotowywania jedzonka – akt gotowania może być cudnym sposobem na przekazanie dobrej energii + wejście w stan uważności ✨
Ściskam,
Dominika C. Molenda
🤍🤍🤍
Jeśli chcesz zacząć praktykować z roślinami, a nie wiesz od czego zacząć..
..zapisz się na Minikurs: Zielarskie podstawy dla Początkujących. Jest to zasiewający “zielarskie ziarno” kurs online dla osób bardzo początkujących w zielarstwie lub planujących dopiero rozpocząć naukę o ziołach. Kurs pomoże Ci poznać zupełne podstawy niezbędne do dalszego poszerzania zielarskiej wiedzy oraz do przygotowywania bardzo podstawowych preparatów ziołowych (w prostocie siła!). Na kursie mocno skupiam się na BHP, czułości i szacunku do Matki Natury oraz mocy roślin.
Newsletter
zapisz się, a będę Ci wysyłać 1-2 razy w miesiącu informacje o nadchodzących wydarzeniach, nowych postach, filmach na youtube, odcinkach podcastu i innych 💚
Ważne! Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna z części publikacji nie może być powielana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właścicielki. Treści są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez pisemnej zgody autorki jest zabronione.