PRZEPISY KULINARNE: SŁODKIE
Fermentowana lemoniada różano-melisowa
Upalne dni aż się proszą o pyszny, orzeźwiający napój, który pomoże się nam schłodzić i jeszcze bardziej delektować kontaktem z Matką Naturą 💚. We wpisie pokazuję, jak zrobić bardzo prosty, fermentowany napój, który jest nie tylko zdrowy, ale i przepyszny. Lekko musuje, wspaniale orzeźwia i koi, ale też jest bardzo prostym wstępem do rozpoczęcia pracy z roślinami 🌞.
Ciasto czekoladowe z cukinii [+wideo]
Czekolada zawsze zrozumie, ukocha, wesprze i ukoi 😀 Wspaniałą opcją jest połączenie miłości do czekolady i tegorocznej obfitości warzywnej – a idealną hybrydą jest ciasto czekoladowe z cukinii. Przepis ten jest banalny, zrobicie go w niecałe 10 minut <3
Całuski korzenno-migdałowe
Mają lekko korzenno-cytrusowy smak, który przechodzi w delikatnie waniliową słodycz. Rozpływają się w ustach, a dzięki kawałkom migdałów są chrupiące. Podczas ich robienia naprawdę ciężko o nie zjedzenie połowy masy na surowo, może Tobie się to uda?
Chałwa z pistacjami
Sklepowa „chałwa” to tak naprawdę bardzo często wyrób chałwopodobny – bywa pełna syropu glukozowego i oleju palmowego. Ten przepis to zdrowsza i przepyszna alternatywa, której przygotowanie zajmuje 10 minut <3
Proste ciastka owsiane z płatkami quinoa, cynamonem i rodzynkami
Są słodkie i delikatnie chrupiące, pachną cynamonem i skórką pomarańczową. Jedzenie ich to prawdziwa, zdrowa przyjemność!
Orkiszowy naleśnik nasączany syropem pomarańczowo-cynamonowym
Słodki, miękki, aromatyczny naleśnik ze śmietanką z nerkowców i słonecznika oraz syropem daktylowym. Tego cytrusowo-korzennego smaku nie da się zapomnieć!
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z wegańskim kremem
Marchewkowce zawsze kojarzyły mi się z Zimą. Ten jest z dużą ilością korzennych przypraw i wyśmienitym kremem na wierzchu – ciężko się od niego oderwać <3
Bezglutenowe bliny gryczane
Te bliny mają chrupiącą, lekko tłustą skórkę i są puszyste w środku. Naprawdę nie potrzeba do nich tony masła i jajek! Są tak przepyszne, że uwielbiam je jeść bez dodatków! Przekonaj się sam(a).
Zdrowsza szarlotka sypana
Jest to jedna z najłatwiejszych do zrobienia szarlotek, wypełniona jabłkami po brzegi! Przygotowana w zdrowszej wersji jest przepyszna – chrupiąca, kremowa, aromatyczna i rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto z kremem karmelowym, owocami i kruszonką
Uniwersalne ciasto, które można przygotować na 1001 sposobów, w zależności od sezonowości owoców, dostępności mrożonych i upodobań smakowych.